Kekova Bölgesi Hakkında Bilgiler
Dünyaca ünlü Antalya ili eşsiz pek çok doğal ve tarihi güzelliği barındırıyor. Antalya’nın büyüleyici yerlerinden biri de hem doğa güzellikleriyle hem de kültürel ve tarihi pek çok kalıntıyı barındıran Kekova Adası.
Tarih boyunca özellikle savaş gemilerinin sığındıkları liman konumun olan Kekova; o dönemlerde gemilerin inşa ve onarımının yapıldığı bir liman konumunda bulunuyordu. Kadim uygarlıklar olan Likyalılar, Romalılar ve Bizans dönemlerinde askeri üs bölgesi olarak da kullanılan liman; kuzey batısında yer alan ve denizin altında hala kalıntıları görülebilen yerleşim alanı sebebiyle günümüzde “batık kent” olarak da biliniyor.
Kekova Adasına Nasıl Gidilir?
Kekova bölgesine ulaşım oldukça kolay. Karayoluyla Antalya havalimanı tarafından bölgeye gitmek isteyenler; Kemer/Kumluca yolunu takip edip Demre ilçesine ulaştıklarında; ilçede bulunan ön levhaları sayesinde kolayca Kekova’ya ulaşım sağlayabilirler. Muğla tarafından gelecekler için ise; Fethiye yolunu takip ederek Demre’ye ulaşıldıktan sonra yine Kekova yazılı yön levhalarını takip ederek bölgeye ulaşım sağlayabilirler. Ayrıca denizyoluyla Kekova’ya gitmeyi tercih edenler için ise Kekova Limanı; Kaş Limanı’na yaklaşık olarak 3 saat mesafede, diğer bir liman olan Üçağız Limanı’na ise 30 dakika mesafede bulunuyor.
Kekova Antik Kenti
Kekova bölgesi doğal güzellikleriyle olduğu kadar ayrıca sahip olduğu tarihi ve kültürel kalıntılar sebebiyle de ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. Kekova’da bulunan tarihi yapılardan en bilinenleri şunlardır:
- Su Altında Yer Alan Lahitler
- Likya Yazısı ile Yazılmış olan Kitabeler
- Kaya Mezarları
- Helenistik Döneme Ait Kiliseler
- Nekrapol Sahası
- Antik Tiyatro
- Mendirek Ve Kalıntıları
Ayrıca Kekova bölgesinde Roma ve Bizans dönemine ait pek çok su sarnıcı, kilise, kule ve liman kalıntıları bulunuyor.
Kekova Nerede Kalınır?
Kekova’da pek çok otel ve pansiyon bulunuyor. Yöredeki otel ve pansiyonlar dönemin mimarisine uygun olarak inşa edilmiş tarzlarıyla Kekova adasının ruhunu yansıtıyor. Özellikle yaz aylarında ve bayram tatillerinde oldukça rağbet gören Kekova bölgesinde her bütçeye uygun farklı otel ve pansiyon tercihleri bulunabilir.
Kekova Pansiyonları
Kekova’da pek çok pansiyon bulunuyor. Pansiyonlar dileyen misafirlerine konaklamanın yanında kahvaltı hizmeti de sunuyor. Bölgedeki pansiyonlar oldukça konforlu ve rahat. Ayrıca pek çok pansiyonun restaurant bölümü de mevcut olduğu için öğlen ve akşam yemekleri de buralarda yenilebilir.
Özellikle adanın tamamen natürel olarak yapılan meyveli dondurmaları da turistlerin oldukça ilgisini çekiyor. Kekova’da konaklama sırasında denizin ve tarihi yapıların keyfi çıkarılabileceği gibi dileyenler tekne turu, dalış ve ringa aktivitelerine de katılabilirler.
Kekova Adası Kime Ait?
Kekova adasında M.S. 2. Yüzyıla kadar Likyalıların hakimiyetinde kalmıştır. Daha sonra yaşanan deprem ve Roma istilaları sonucu Ada Romalıların eline geçmiştir. Bizans İmparatorluğu da oldukça uzun bir süre adada hakimiyet kurmuştur.
20. Yüzyıla gelindiğinde ise Kekova Adasının hakimiyeti konusunda İtalya ve Türkiye arasından anlaşmazlık yaşanmıştır. 1930’lu yılların başlarına kadar adanın hakimiyetini elinde bulunduran İtalya, 1932 yılında yapılan anlaşma gereği adayı Türkiye’ye bırakmıştır.
Kekova Batık Şehir Hikayesi
Kekova bölgesinin kuzey batısında yer alan ve denizin altında bulunan kentin M.S. ikinci yüzyılda yaşanan şiddetli bir depren sonrasında deniz altında kaldığı düşünülüyor. O zamanki ismi Dolchiste kenti yaşanılan deprem sonrasında yeniden inşa edilip tekrar yaşam kurulsa da bu kez bölgeye yaklaşan Arap tehdidi nedeniyle terkediliyor.
Kekova Adı Nerden Geliyor?
Kekova ismi; antik çağlarda boğa yurdu anlamında olan “Khawakuwa” kelimesinden geliyor. Likyalılar ve Bizanslılar döneminde bu bölgede kurulan yerleşim yerine “Dolchiste” denilse de günümüzde bölge eski ismine uygun bir şekilde Kekova olarak adlandırılıyor.