Kekova Batık Şehir Hakkında Bilgi
Kekova batık şehir hakkında bilgi almak isterseniz ilk önce bu önemli adanın tarihini araştırmakla işe başlayabilirsiniz. Kekova Türkiye’nin hem tarih hem de turizm açısından önemli yerleri arasındadır. Antalya’da bulunan ada Demre’ye 50 kilometre, Olimpos’a 100 km, Adrasan’a 80 kilometre ve Kaş’a 35 kilometredir. Kekova Sahil Pansiyon konaklayabileceğiz yerler arasındadır. Yapı olarak biraz virajlı olan bu bölgede ulaşım bu nedenle biraz aksayabilir, ama Antalya seyahatinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisidir.
Kekova Adası’nın önemli bir bölümü, tarihi dönemlerde yaşanan önemli depremler sonucu sular altında kalmıştır. Bu nedenle Kekova Batık Şehir olarak anılır. Adada bulunan liman dahil, kıyıda kalan önemli birçok yapının sular altında kaldığı görülür. Bölgede bulunan suyun berraklığı batan birçok önemli alanın hala deniz üzerinden görülebilmesini sağlar. Kekova Adası bu hali ile bambaşka bir görünüme sahip olmuştur.
Likyalılardan Günümüze Gelmiş Bir Kültürel Miras: Kekova
Kekova batık şehir hakkında bilgi verilirken Likyalılardan çok sık bahsedilir. Bu ada geçmiş dönemlerde Likyalıların yaşadıkları yer olarak önem kazanmıştır. Günümüzde Likya dönemine ait çok sayıda önemli kalıntı hala burada bulunur. Bu yapılar günümüzde gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmalarına önemli ölçüde yön vermektedir.
Kekova, bulunduğu bölgeye bütünü ile ismini vermiştir. Bölgede bulunan büyük ada, Kekova Adası olarak kayıtlara geçmiştir ve günümüzde arkeolojik çalışmalara ışık tutması nedeni ile önem kazanır. Körfez genelinde yer alan kıyıda Kaleköy ve Üçağız köyleri yer alır. Kekova Adası bu iki köyün tam ortasında yer alarak bir nevi köylere set görevi yapar. Geziniz sırasında bu iki köye geldikten sonra köylerde bulunan tekne turları ile Kekova Adası’na da geçiş yapmak mümkündür.
Kekova Adası günümüzde turistik olarak önem kazanmış bir bölgedir. Taşlık yapısı ile dikkat çelen bölgede yerli ve yabacı turistlerin konaklayabileceği sayısız mekân bulunur. Kafe ve restoranlar ile sıralanan taşlı sokaklar romantizmi en iyi şekilde yansıtır. Kendine has havası ile ön plana çıkan adada gezi sırasında dilerseniz konaklayabilir ve bölgeye has lezzetleri tatmak üzere restoranlarda yerinizi alabilirsiniz.
Kekova Batık Şehirde Yer Alan Tarihi Yapılar
Kekova batık şehir hakkında bilgi toplarken bu adada çok sayıda önemli yapı olduğu ile karşılaşabilirsiniz. Bu bölge adını zamanla depremden dolayı batan kıyılarından esinlenerek almış olsa da içerisinde hala çok sayıda önemli eser yer alır. Son yapılan çalışmalarda Kekova Adası’nda keşfedilen önemli yapılar şu şekildedir;
Kekova’da bulunan en önemli tarihi yapılar şunlardır;
- Hamam: Limana yaklaşık 400 metre uzaklıkta bulunan hamamlar, kıyı şeridinde yer aldığından günümüzde bir kısmı sular altında kalmıştır. Haç simgelerinin göze çarptığı hamam duvarları, özenli mermer işçiliği ile üretilmiştir.
- Liman ve Mendirek: Kekova Adası’nda bulunan limanların büyüklüğü, bu bölgenin ticari anlamda ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serer. Liman daha çok büyük gemilerin yanaşabilmesi düşünülerek inşa edilmiştir. Burada bulunan Mendirek ise günümüze kadar gelebilmiş tek Mendirek olarak tarihte yerini almıştır.
- Balık Sosu İşlikleri: Bölgede 3 adet balık sosu işliği tespit edilmiştir. Antik çağın fermente edilen ürünleri arasında balığın da yer aldığı böylece anlaşılmıştır. Antikçağda ticaretin gerçekleştiği Kekova’da VI. Yüzyıl itibari ile bu fermente ürünler tıp çalışmalarında da yer almıştır.
- Sarnıçlar: Ada genelinde ağırlıkları 100 tona kadar ulaşan toplam 45 adet sarnıç bulunmuştur. Sarnıçların bazıları konutlar içinde bulunurken bazıları açık alanda tespit edilmiştir. Çoğu kırmızı renkli olan bu sarnıçların sıvası ise sızdırmaz malzeme kullanılarak atılmıştır.
- Askeri Kule: Kekova Adası’nda bulunan askeri kule, geçişlerin kontrol edilmesini sağlayan bir gözetleme kulesi olma özelliğine sahiptir. Ada konum itibari ile hem dış denizlerin hem de iç kısımdaki kıyıların net görülmesini sağlayacak bir yerde bulunur. Bu kuleler ile çevre alanın güvenliğinin sağlanmasını amaçlandığı düşünülür.
- Kilise ve Şapeller: Kekova batık şehir içerisinde iki adet şapel ile üç adet kilise yer alır. 5. ve 6. Yüzyıllara ait olduğu düşünülen bu önemli yapılar o dönemde ada üzerinde oldukça önemli bir dini yapının varlığını göstermektedir.
- Evler ve Konutlar: Yapılan son çalışmalar Kekova’da odaları 1’den 5’e kadar artan odalara sahip çok sayıda evin olduğunu gösterir. Askeri ve dini amaçlı olarak kullanıldığı düşünülen bu alanların her birinde kendine has bir yapı olduğu dikkat çeker.
Kekova Batık Şehrin Tarihi Önemi
Kekova batık şehir hakkında bilgi verilirken bu alanın ticari açıdan önemine değinmek gerekir. Kekova tarih dönemlerinde özellikle Antik Çağ zamanında uluslararası ticaret ağında son derece önemli bir role sahip olmuştur. Kekova’nın antik çağdaki ticari açıdan sahip olduğu önemli roller şu şekilde sıralanabilir;
- Ticaret gemileri geçiş sırasında karaya inmeye vakitleri olmadığında Kekova sayesinde eğlenme, dinlenme ve diğer temel ihtiyaçlarını karşılama fırsatı bulmuştur.
- Kıyıya yanaşmayan gemiler limanda bulunan alışveriş noktaları sayesinde önemli malların alım ve satımını yapabilmiş ve yola devam edebilmişlerdir. Bu durum büyük ölçüde zamandan ve enerjiden tasarruf sağlamıştır.
- Kekova Adası içerisinde denizcilerin koruyucu olarak bilinen St. Nicholas ve Kilisesi yer almaktadır. Bu önemli kilise, denizcilerin seyahatleri tarafından çok sık bir şekilde ziyaret edilmiştir.
- Kekova Adası’nın 4 km doğusunda bulunan Andriake Limanı, Likyalılar dönemindeki en önemli ticari liman olarak kayıtlara geçmiştir.
Kekova, günümüzde hem tarih meraklılarının hem de turistik gezginlerin uğrak noktasıdır. Birçok farklı noktasında sayısız gizli güzelliğin yer aldığı ada dört mevsim ziyaretçi akınına uğrar. Bu yoğun ziyaretler neticesinde bölgede sayısız konaklama alanı hizmete girmiştir. Seyahatiniz sırasında daha fazla kalmak ve tarihi adanın her yerini yakından görmek için ihtiyacınız olacak en uygun konaklama seçeneğini https://www.kekovasahilpansiyon.com/ adresinden bulabilirsiniz.