Batık Şehir Kekova
Bu sene de yaz geliyor, havaların ısınmasına az kaldı. İnsanlar havalar ısındıkça yaz tatillerini planlamaya başladı. Yaz tatilinizin yıldızı olacak tüm kış boyunca herkese anlatacağınız Kekova şehrine şimdiden plan yapabilirsiniz. Çünkü batık şehir Kekova hem tarihi dokusuyla hem de deniz kum güneş ile tüm ihtiyaçlarınıza ortak cevap verebilen nadir yerlerdendir.
Likyalılar dilinde Dolichiste anlamına gelir. Antalya’nın Demre ilçesinde açıklarda bulunan bir adadır. Ada büyük olmasına rağmen üzerinde aktif yaşam bulunmamaktadır. Adaya tek ulaşım Antalya, Kaleköy’den kalkan tekneler ile olur. Ayrıca adanın üzerinde pansiyonlar ve kafeler bulunuyor. Üçağız Köyü ve Kaleköy konumlarına da yakındır.
Batık Şehir Kekova’nın Tarihi
Ada zamanında İtalya sömürüsündeyken, ada boşaltıldıktan sonra uzun süre adanın Türkiye’ye bırakılması için görüşmeler sürmüştür. 1932 yılında adanın Türkiye’ye bırakılmasına karar verilmiştir.
Adanın kuzeyinde bulunan “Dolichiste” şehri çok eski zamanlarda yaşanan şiddetli bir deprem sonucu tamamen yok olmuş sadece şehirden ufak kalıntılar hala gözüküyor. Bu Batık şehir tarihi, ayrıca Bizans döneminden kalma birçok arkeolojik eserlerin kalıntıların bulunmasından dolayı Türkiye’nin turizmine çok büyük katkısı oluyor. İnsanlara hem deniz tatilini hem de kültür gezisini bir arada sunuyor.
Tersane Koyu
Kekova adasının kuzeyinde bulunan koyda Bizans döneminden kalma eski bir kilise kalıntısı mevcut. Buradan tekne turu ile de geçebilirsiniz.
Üçağız Köyü
Doğal bir liman köyü olan Üçağız köyü çok şirin ve tatlı bir köydür. Kekova adasına ulaşım buradan tekneler ile olur. Buradaki arkeolojik kalıntılar ise çok daha ilgi çekici çünkü burada batık şehir tarihine ek olarak lahit mezarlar bulunmakta. Zamanında burada yaşayan insanların adetlerinden dolayı bu tür mezarlar çok fazladır.
Eğer ilginizi çekiyorsa ilk buraları gezerek başlamanız hem enerjinizi yükseltirken hem de sizi daha çok gezmeye teşvik edecek yani daha çok meraklandıracaktır. Ayrıca köyün içerisinde çok güzel yapılar, evler mevcut bu evlerde ruhunuzu okşayacak. Burada köylü insanlar sattıkları otantik eşyalar ile geçimini sağlıyor. Ayrıca balık restoranları ve pansiyonlar da mevcut.
Kaleköy
Üçağız köyünün doğusunda bulunan Kaleköy’e ulaşım hem karadan hem de denizden mevcuttur fakat denizden tekneler ile ulaşım sağlarsanız hem güzel görüntüleriyle büyülenirken hem de çayınızı kahvenizi içebilirsiniz. Kaleköy, Üçağız köyüne göre daha hareketli bir köydür. Kaleköy’de bulunan Simena Antik Kenti gezilebilecek arkeolojik yapılardan bir tanesidir. Burada denizin ortasında bulunan büyük lahit en fazla ilgi gösterilen arkeolojik yapıdır. İnsanlar genellikle gizemli olduğu için lahitlere daha fazla ilgi gösterirler.
Simena Kalesi
Simena Kalesine çıkmak için biraz tırmandıktan sonra içeri belli bir ücret dahilinde girebilirsiniz. Simena kalesi içinde birçok lahit ve eski arkeolojik yapılar mevcut. Simena Kalesine sırf Kekova manzarasına bakmak için bile çıkılmalı.
Kaleköy’de ayrıca zengin iş adamlarının da evleri mevcuttur. Bu da Kaleköy’ü daha değerli bir hale getirmiş durumda.
Hamam
Şehre ait sualtında bir adet hamam dahi bulunmaktadır. Bu hamam kıyıya yakın olduğu için sualtı gözlemcilerine adeta bir cennet niteliğinde arkeolojik yapıdır.
Sarnıçlar
Kekova bölgesinde çok fazla sayıda sarnıca ev sahipliği yapmaktadır. Bazı sarnıçlar evin içerisine dahil edilmişken bazı sarnıçlar ise tek başına bulunmaktadır. Bu sarnıçlar yağmur suları ile birlikte dolar.
Kiliseler
Bizans döneminden kalma birden fazla kilisenin bulunduğu Kekova bölgesinde sizi eskilere götürür. Ayrıca yurt dışından da bu yüzden çok fazla turiste ev sahipliği yapar. Zamanında bu bölgede dini amaçlarının haricinde ek olarak bir ticaret bölgesi olarak da işlev görmüştür.